vakiel
ارائه خدمات حقوقي

اگر شما هم درگير يك پرونده حقوقي بوديد ممكن است با مسئله ارائه شرايط شاهد در دادگاه آشنايي داشته باشيد. در برخي موارد لازم است كه براي اثبات ادعايي در دادگاه شاهديني را به دادگاه معرفي نماييد. پرسش اين است كه شرايط شاهدين دادگاهي چگونه بايد باشد؟ چه كساني مي‌توانند در دادگاه به عنوان شاهد حضور يابند؟ آيا هركسي امكان و اعتبار حضور در دادگاه به عنوان شاهد را دارد؟ در ادامه اين مطلب قصد داريم به معرفي شرايط شاهد در دادگاه بپردازيم.

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد.

منبع: شرايط شاهد در دادگاه

شرايط شاهد در دادگاه مطابق قانون

گاهي براي اثبات يك ادعا در دادگاه لازم است شاهد يا شاهديني به محضر دادگاه حضور يابند. اما اين كه شهادت يك شخص مورد قبول دادگاه قرار گيرد در مرحله اول به شرايط شاهد بستگي دارد. در قانون مجازات اسلامي شرايط شاهديني كه قصد شهادت در محضر دادگاه را دارند برمي‌شمارد. ماده 177 اين قانون شرايط شاهد در دادگاه را در 9 مورد برشمرده است.

براي آشنايي با نحوه حضور در دادگاه علني كليك كنيد.

متن ماده 177 قانون مجازات اسلامي

ماده 177 قانون مجازات اسلامي شرايط لازم براي يك شاهد در دادگاه را معرفي مي‌نمايد. در متن اين ماده آمده است كه: «شاهد شرعي در زمان اداي شهادت بايد شرايط زير را دارا باشد:
الف- بلوغ
ب- عقل
پ- ايمان
ت- عدالت
ث- طهارت مولد
ج- ذينفع نبودن در موضوع
چ- نداشتن خصومت با طرفين يا يكي از آن‌ها
ح- عدم اشتغال به تكدي
خ- ولگرد نبودن
تبصره ۱- شرايط موضوع اين ماده بايد توسط قاضي احراز شود.
تبصره ۲- در مورد شرط خصومت، هرگاه شهادت شاهد به نفع طرف مورد خصومت باشد، پذيرفته مي‌شود.»

معرفي شرايط 9گانه شاهد در دادگاه

همان‌طور كه در مطالب بالا اشاره كرديم قانون مجازات اسلامي شرايط صلاحيت يك شخص را براي حضور يافتن در دادگاه به عنوان شاهد، به 9 قسمت تقسيم كرده است. اين 9 شرط عبارت از بلوغ، عقل، ايمان، عدالت، طهارت مولد، ذينفع نبودن در موضوع، نداشتن خصومت با طرفين دعوا، عدم اشتغال به تكدي‌گري و ولگرد نبودن مي‌باشد. احراز اين شرايط نيز توسط قاضي دادگاه امكان‌پذير است. در ادامه به معرفي مختصر هريك از اين شرايط 9گانه شاهد مي‌پردازيم.

بلوغ از شرايط لازم شاهد در دادگاه

شاهدي كه به دادگاه جهت شهادت دادن معرفي مي‌شود بايد به بلوغ رسيده باشد. يعني ديگر نتوان شخص را صغير يا طفل تلقي نمود. قانون مجازات اسلامي دختران را در سن 9 سالگي قمري و پسران را در سن 15 سالگي قمري بالغ مي‌پندارد.

عقل

شاهدي كه در دادگاه حاضر مي‌شود بايد عاقل باشد. بنابراين شهادت افرادي كه مجنون هستند و جنون آن‌ها دائمي است در دادگاه به هيچ عنوان اعتبار ندارد. اصطلاح مجنون به كسي اطلاق مي‌شود كه عقل ايشان با هر دليلي مانند آشفتگي‌هاي روحي پوشيده مانده باشد. و يا به عبارتي قدرت درك و شعور خود را از دست داده باشند.

عدالت و ايمان

شرط ايمان در سال 1370 به عنوان يكي از شروط شاهدين به قانون اضافه گشت. اين شرط داراي نكات به خصوصي مي‌باشد.اما شرط عدالت از ابتداي تصويب اين قانون جز شرايط شاهد آورده شده بود. يكي از نكات مهم در مورد عدالت و ايمان اين مسئله است كه شهادت شهود غيرمسلمان اما عادل نسبت به شهادت شهود مسلمان اما غير عادل برتري دارد. مي‌توان نتيجه گرفت مقصود از ايمان بيشتر به مفهوم عدالت نزديك است و مذهب چندان مطرح نيست. شرط ايمان معمولاً در دعاوي كه هر دو طرف يا يكي از طرفين مسلمان باشند مطرح است.

قانون مجازات اسلامي در ماده 181 خود، يك تعريف از عدالت ارائه داده است. در اين ماده عدالت به اين نحو تعريف شده است كه: «عادل كسي است كه در نظر قاضي يا شخصي كه بر عدالت وي گواهي مي‌دهد، اهل معصيت نباشد. شهادت شخصي كه اشتهار به فسق داشته باشد، مرتكب گناه كبيره شود يا بر گناه صغيره اصرار داشته باشد تا احراز تغيير در اعمال او و اطمينان از صلاحيت و عدالت وي، پذيرفته نمي‌شود.»

طهارت مولد

مقصود از طهارت مولد اين است كه تولد شاهد از راه رابطه نامشروع پدر و مادر وي واقع نشده باشد. به عبارتي افرادي كه مولد نامشروع هستند و ولد مشروع ندارند امكان شهادت دادن در دادگاه را ندارند.

ذينفع نبودن در موضوع و نداشتن خصومت با طرفين يا يكي از آن‌ها

كساني كه در موضوع دعواي مطرح شده در دادگاه ذينفع باشند شهادتشان مورد قبول واقع نخواهد شد. به اين دليل كه ممكن است با شهادت مغرضانه و غيرمنصفانه موجب گمراهي دادگاه شوند. همچنين افرادي كه نسبت به طرفين و يا يكي از آن‌ها خصومت دارند نيز به همين دليل امكان شهادت دادن در دعواي مربوطه را نخواهند داشت.

عدم اشتغال به تكدي و ولگرد نبودن

افرادي كه اشتغال به تكدي گري دارند و يا طبق قانون ولگرد محسوب مي‌شوند نمي‌توانند به عنوان شاهد در دادگاه حضور يابند. قانون مجازات اسلامي هر دوي اين اعمال را جرم به حساب مي‌آورد. بنابراين شهادت اين افراد نيز در دادگاه معتبر نخواهد بود.

براي دريافت مشاوره حقوقي مي توانيد با متخصصين و وكلاي با تجربه وكيل دات كام با شماره 02166419012 تماس بگيريد يا مي توانيد مقالات مجله حقوقي وكيل دات كام را مطالعه نماييد.

سؤالات متداول

شرايط شاهد در دادگاه چيست ؟

طبق قانون مجازات اسلامي 9 شرط عبارت از بلوغ، عقل، ايمان، عدالت، طهارت مولد، ذينفع نبودن در موضوع، نداشتن خصومت با طرفين دعوا، عدم اشتغال به تكدي‌گري و ولگرد نبودن مي‌باشد.

احراز شرايط و صلاحيت شخص به عنوان شاهد توسط چه كسي انجام مي‌گيرد ؟

شرايط و صلاحيت شاهد توسط قاضي دادگاه احراز مي‌گردد.

سوالي داريد؟ با ما تماس بگيريد

تماس با برترين مشاوران در سراسر كشور از 8 صبح الي 12 شب حتي ايام تعطيل

شماره تماس :66419012-021

منبع: شرايط شاهد در دادگاه

امتیاز:
بازدید: 0
برچسب:
:
[ 1401/6/15  ] [ ۰۷ ] [ vakiell ] [ ]
[ ]
.: Weblog Themes By sitearia :.

درباره وبلاگ

نويسندگان
نظرسنجی
لینک های تبادلی
فاقد لینک
تبادل لینک اتوماتیک
لینک :
خبرنامه
عضویت لغو عضویت
پيوندهای روزانه
لينكي ثبت نشده است
پنل کاربری
نام کاربری :
پسورد :
عضویت
نام کاربری :
پسورد :
تکرار پسورد:
ایمیل :
نام اصلی :
آمار
امروز : 0
دیروز : 0
افراد آنلاین : 6
همه : 0
چت باکس
موضوعات وب
موضوعي ثبت نشده است
امکانات وب